Om fodervärd


Tanken med att sätta ut katter på foder är att kunna ha en större genetisk bredd på uppfödningen samtidigt som jag håller kattgruppen här hemma på en rimlig nivå där alla katter mår bra. Katter är inte flockdjur av naturen och stora kattgrupper leder ofta till stress och större smittotryck mellan katterna. Det är viktigt för mig att mina katter mår bra och trivs i sitt hem - katter trivs vanligtvis bäst med några kattkompisar där de även får all den kärlek, tid och uppmärksamhet de behöver av sin familj. Jag vill samtidigt ha möjlighet att göra flera olika kombinationer och att låta flera katter gå vidare i avel för att behålla genetisk mångfald. Så jag kommer därför att sätta ut enstaka katter på foder till förtroendeingivande fodervärdar.


Att vara fodervärd innebär ett samarbete med mig som uppfödare, där katten bor hos fodervärden som om det vore fodervärdens egna katt. Fodervärdsavtalen kan se lite annorlunda ut beroende på vad man kommer överens om för just den katten, men i stora drag innebär det att du som fodervärd står för de dagliga kostnaderna som det innebär att ha en katt. Fodervärden ansvarar för kattens hälsa och välmående samt ger katten ett kärleksfullt och tryggt hem där katten lever som fullvärdig familjemedlem. Jag som uppfödare står för ägarskapet och fortsätter att avla på katten enligt överenskommet avtal. Jag står då för alla kostnader kring avel, kattförsäkring och eventuella utställningar. Fodervärden står för de dagliga kostnaderna som foder, kattsand, veterinärvård, kattleksaker och kattens årliga vaccination. När vårt avtal är fullföljt kastreras/steriliseras foderkatten och överlåts i fodervärdens ägo. Fodervärden tar då över kattförsäkringen och står för den kostnaden själv. 


Som fodervärd innebär det att du inte får ha andra fertila katter hemma, men om de är steriliserade/kastrerade går det bra. Viktigt att vara insatt i rasen och att man är medveten om att det är en ras som kräver lite mer aktivering och stimulerande miljö än många andra raser. Det är bra om du är intresserad av kattavel och/eller utställning, men det är absolut inget krav. Det viktigaste för mig är att min katt hos dig får ett kärleksfullt och livslångt hem. Även viktigt att du är genuint kattintresserad, tillmötesgående och ärlig. 


Jag ser gärna att du/ni bor i Eskilstuna med omnejd - max 1 timmes resa från Eskilstuna, eftersom det blir mycket enklare för mig att ta mig till dig när jag behövs. Men också för att det inte ska bli för långa bilresor i samband med parningar, hälsotester och veterinärbesök. SE* Jungle Breeze är ett SVERAK (FIFe) registrerat katteri, så SVERAKs fodervärdsvtal kommer att användas. Avtalet och upplägget ser lite olika ut beroende på om det är en hane eller hona som avtalet gäller.


Hanar


När man är fodervärd till en hankatt så behöver man vanligen hålla honom fertil, vilket ibland kan vara lite knepigt. En del fertila hanar kan vara högljudda och inte ovanligt att de även revirmarkerar. Att vara ensamkatt kan dämpa detta då det inte finns någon konkurrens om reviret som triggar beteendet. Men istället behöver då ensamkatter en mer stimulerande miljö och det är därför bra om man är hemma mycket eller har t ex en aktiv hund som sällskap.

Om det blir för besvärligt att hålla hanen fertil över tid, så finns det hormonchip som kan användas och som gör honom infertil i 1-2 år. Jag vill i så fall ta ett par kullar före och ett par kullar efter en sådan ”chippning”. Parning kan ske antingen genom att honan kommer till er eller genom att hanen lånas hem till mig under en kortare period. 


Honor


Som fodervärd till en hona kommer du att ha en dräktig katt hemma och sen en till två kullar med kattungar. Det innebär att du har det dagliga ansvaret för kattungekullen och även mamman till kullen - bland annat dess uppfostran, kela och gosa med kattungarna så de blir vana att bli hanterade och trygga individer. Självklart kommer jag som uppfödare vara med och stötta så mycket jag kan och som behövs, men i vardagen är det du som fodervärd som tar hand om både honan och ungarna. Jag kommer så klart vara med i samband med födsel och löpande när det behövs under kattungetiden samt ordnar med allt det praktiska som t ex vaccinationer och träffar kattungeköpare hemma hos er. Jag står även för de merkostnader som uppstår i samband med en kull, som t ex  kattungefoder, strö till kattlådorna och vaccineringar. Parning kan ske antingen genom att jag kommer till er med en hane eller genom att jag lånar hem honan under en viss tid. 


***


Är du/ni intresserad av att vara fodervärd ta gärna kontakt med mig och berätta lite mer om hur du/ni bor och lever samt vad ni har för förväntningar och önskemål på en foderkatt. Jag väljer fodervärd med stor omsorg och vill träffa er personligen ett par gånger innan vi bestämmer något. Tanken är att det skall vara ett samarbete där vi är överens om villkoren och att det känns rätt för båda parter.